BRZI KOLAČ SA SVJEŽIM SIROM I BRESKVAMA ILI MARELICAMA



Kolač sa sirom i breskvama


Svježi sir i breskve ili svježi sir i marelice su meni definitivno najbolja kombinacija sira i voća! Još k tome možete koristiti kompot, ali i svježe breskve i marelice koje će nam uskoro početi stizati na tržnice i u trgovine. To znači da u njemu možete uživati tokom cijele godine. I moram li posebno isticati koliko je brz i jednostavan? ;)

Ja sam koristila domaće breskvice iz kompota koji sam radila još prošle godine (recept stiže uskoro). Kalup je manji, oko 30×20 cm, ali možete ga pripremati i u okruglom kalupu za tortu. U tom slučaju samo smanjite na pola količine za biskvit kako ne bi ispao previsok.

Kolač sa sirom i breskvama

  • Prep Time: 30m
  •  
  • Cook Time: 40m
  •  
  • Total Time: 1h 10m

    Sastojci:

    Biskvit


    • 4 jaja
    • 200 g šećera
    • 1 vanil šećer
    • 100 ml ulja
    • 50 ml mlijeka
    • 50 ml soka od kompota
    • 200 g brašna
    • 1 prašak za pecivo

    Nadjev

    • 500 g svježeg sira
    • 4 jaja
    • 4 žlice šećera
    • 1 vanil šećer
    • 1 staklenka kompota od bresaka ili marelica (ili 10-15 kom svježih voćki)

    Priprema:

    1. Breskve (ili marelice) ocijedite i sačuvajte 50 ml soka od kompota. Ako kolač pripremate sa svježim breskvama ili marelicama, voće operite, narežite na polovice i očistite od koštica.
    2. Jaja, šećer i vanil šećer pjenasto izmiksajte. Postepeno dodajte ulje te sok od kompota i mlijeko (ako koristite svježe voće, sok zamijenite s ukupno 100 ml mlijeka). Na kraju postepeno dodajte brašno u koje ste prethodno prosijali prašak za pecivo. Miksajte dok se sve ne sjedini.
    3. Kalup namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Ulijte biskvit i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
    4. Dok se biskvit peče, izmiješajte svježi sir, jaja, šećer i vanil šećer u glatku smjesu.
    5. Biskvit izvadite nakon 10 minuta i po njemu oprezno, žlicom rasporediti smjesu od sira. Sir će biti teži od još nepečenog biskvita pa će ponegdje potonuti, a biskvit iscuriti na površinu, ali ne smeta. Preko svega rasporedite polovice bresaka (ili marelica) i pecite još 30 minuta na 180 stupnjeva.
    6. Kolač ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.
    Print Friendly, PDF & Email

    Primjedbe

    1. Ne radite po ovome receptu. Biskvit je pod tezinom nadjeva potonuo, katastrofa.Ne lupetajte recepte po internetu

      OdgovoriIzbriši
    2. Pa i piše da će biskvit potonuti pod težinom sira.Niste dobro čitali

      OdgovoriIzbriši

    Objavi komentar

    Popularni postovi s ovog bloga

    MINIĆI, HELANKE, SVE SE VIDI: Učenice u školu dolaze kao starlete, pogledajte šta sve rade na času

    VOJVODA, 50 RADIKALA, 100 NOVINARA I 1.000 POLICAJACA: Ovo danas niko nije video... Hrtkovci iz ugla reportera Kurira! Šešelj se javio policajcima, pa OTIŠAO NA PEČENOG VOLA!

    MOJA DECA BRALA SU MALINE KOD GAZDE KOJI ŽIVI NA TERAZIJAMA: Fejsbuk gori zbog ispovesti očajne majke čija su deca prevarena, a samo su htela da zarade neki dinar